KWS
á á
á

Vroeg veel voederwaardeopbrengst met Benedictio

Vroeg veel voederwaardeopbrengst met Benedictio

Voor meer veehouders is het dit seizoen lastig om een juiste ma´srassenkeuze te maken. Dit heeft alles te maken met de vraag of er op zand- en l÷ssgrond voor onderzaai van het vanggewas gekozen wordt of voor nazaai. Bij het maken van deze keuze is een belangrijke rol weggelegd voor de loonwerker. Als de veehouder overweegt om een vroeg ras te zaaien met het doel deze voor 1 oktober te laten hakselen, dan is het aan de planning van de loonwerker om te zien of dat Řberhaupt mogelijk is. Ervaringen in de jaren 2015 en 2016 hebben laten zien dat dat nog niet zo eenvoudig is. Aan de andere kant hebben ervaringen uit het verleden laten zien dat onderzaai ook niet altijd even succesvol is gebleken. Met name een effectieve onkruidbestrijding op probleempercelen is zeer lastig.

Onder andere als gevolg van de discussie over onderzaai of nazaai is de weg ingeslagen naar de keuze voor vroegere ma´srassen. Dit is terug te zien in de bestellingen van de ma´srassen. Voor het ma´sras Benedictio is dit jaar enorm veel belangstelling. Benedictio staat vermeld op de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst 2019 – snijma´s vroeg en korrelma´s. Het ras scoort met 105 in de rijpheidscategorie vroeg een ds-opbrengst die vergelijkbaar is met het gemiddelde van de rijpheidscategorie middenvroeg. Ook de voederwaardeopbrengst is bovengemiddeld. Een derde belangrijk voordeel van Benedictio is de mate van oogstzekerheid. Daar waar andere rassen geveld werden door wortellegering als gevolg van stormachtige wind in de afgelopen groeiseizoenen, bleef Benedictio kaarsrecht overeind staan.

Omdat Benedictio tevens een aanbevolen ras is op de korrelma´srassenlijst, is aan de hand van de korrelvroegrijpheid te zien dat het echt om een vroeg ras gaat. Benedictio is de beste keuze als het gaat om vroegheid, oogstzekerheid, ds-opbrengst en voederwaardeopbrengst.

Meer informatie over Benedictio is HIER te vinden.

of raadpleeg uw regionale KWS-adviseur.

á

á
KWS